Honden zijn geweldig, maar ook een beetje vreemd
Of je nu zelf een hond hebt, vroeger een had of er eentje kent die je elke ochtend enthousiast bespringt in het park: honden zijn overal. Ze zijn loyaal, grappig, soms onhandig, maar vooral ontzettend geliefd. Toch zijn er veel dingen aan honden die we gewoon voor lief nemen, zonder dat we ons afvragen waarom ze doen wat ze doen. Waarom draaien ze bijvoorbeeld drie keer in het rond voordat ze gaan liggen? Waarom ruiken ze álles, inclusief je sokken?
Tijd om daar wat dieper in te duiken. Geen zware kost, wel leuke feiten die je op verjaardagen kunt gebruiken of gewoon om jezelf te verbazen. Hier komen tien van de leukste weetjes over honden. Sommige zijn schattig, andere ronduit bizar, maar allemaal echt waar.
Ze weten precies hoe laat je thuiskomt
Je zou denken dat honden gewoon blij zijn om je te zien, ongeacht het tijdstip. Maar meerdere studies laten zien dat honden daadwerkelijk een gevoel van tijd hebben. Niet zoals wij met een klok, maar ze leren routine herkennen via geur en geluid. De geur van je aanwezigheid vervaagt bijvoorbeeld in huis na een aantal uur. Honden ruiken dat verschil en koppelen het aan hoe lang je weg bent. Zo weten ze: het is bijna tijd dat mijn mens thuiskomt. Geen wonder dat ze al klaarstaan bij de deur nog voordat jij op de hoek van de straat bent.

Ze ruiken niet alleen beter, ze ademen ook anders
Honden hebben niet zomaar een goede neus, ze hebben een systeem dat speciaal is ontworpen om geuren te ‘analyseren’. Waar wij één luchtstroom hebben bij het inademen, splitsen honden die automatisch. Een deel van de lucht gaat naar de longen, het andere deel naar het reukcentrum. Zo kunnen ze letterlijk in- én doorruiken tegelijk. En dat kunnen ze zelfs met aparte neusgaten, waardoor ze weten uit welke richting een geur komt. Voor jou is het gewoon “bah, natte vuilniszak”. Voor een hond is het een compleet verhaal met bijrollen, achtergrondmuziek en geurige flashbacks.

Een hondenneus kan ziektes opsporen
Misschien wist je al dat speurhonden drugs, explosieven of truffels kunnen vinden. Maar wist je ook dat ze ziektes kunnen ruiken? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat honden bepaalde vormen van kanker, diabetesaanvallen en zelfs corona-infecties kunnen ruiken. Hun neus detecteert veranderingen in geurstoffen die wij als mens totaal niet kunnen waarnemen. In sommige ziekenhuizen worden ze zelfs getraind als wandelende medische detectieapparaten. Ze blaffen niet “au”, maar ze weten wel dat jij dat misschien binnenkort gaat doen.
Ze zijn linkspoot of rechtspoot
Net als mensen hebben honden een voorkeur voor een bepaalde poot. Als je goed oplet, zul je zien dat ze bijvoorbeeld altijd met dezelfde poot beginnen bij het lopen van trappen, krabben of bij het geven van een poot. Er is zelfs een naam voor: lateralisatie. Sommige onderzoeken suggereren dat linkspootige honden iets gevoeliger zijn voor stress, terwijl rechtspootige honden juist iets assertiever zijn. Geen idee wat dat betekent voor linkshandige mensen met een rechtspootige hond, maar het klinkt als een sitcom in de maak.

Ze kunnen jaloers worden (echt)
Als jij aandacht geeft aan een andere hond of zelfs een mens, kan jouw hond daar best moeite mee hebben. En nee, dat is geen projectie van jouw kant. Wetenschappers hebben ontdekt dat honden daadwerkelijk tekenen van jaloezie vertonen. Ze gaan zich ertussen wringen, duwen hun kop onder je arm of proberen de ander te negeren. Soms zelfs op een passief-agressieve manier, zoals expres ergens gaan liggen waar jij net wilde gaan zitten. Kortom, jouw hond voelt niet alleen liefde, maar ook FOMO. En dat maakt ‘m extra menselijk.

Honden plassen bijna altijd met het hoofd naar het noorden
Klinkt als een grap, maar dit is serieus onderzocht. In een studie waarbij meer dan 70 honden werden geobserveerd tijdens het plassen en poepen, bleek dat ze opvallend vaak in noord-zuidrichting gingen staan en dat bij voorkeur met het hoofd naar het noorden. De onderzoekers denken dat honden gevoelig zijn voor het aardmagnetisch veld. Waarom dat belangrijk is, weet niemand precies. Maar als je een keer niets te doen hebt, probeer dan eens te kijken of je hond écht altijd dezelfde kant op plast. Grote kans dat je kompas het met hem eens is.
Ze herkennen hun baasje op foto’s
Ze gebruiken hun reuk vooral in het echte leven, maar dat betekent niet dat hun ogen slecht zijn. Integendeel. In experimenten waarin honden werden blootgesteld aan foto’s van verschillende mensen, bleken ze opvallend vaak hun baasje te herkennen. Zelfs op platte schermen, zonder geur of geluid. Combineer dat met het feit dat ze je stem kunnen herkennen op audio-opnames, en je snapt: ze weten heel goed wie jij bent, zelfs als je in pixels bent veranderd.

Honden kunnen dromen. Zeker weten
Je hebt het vast wel eens gezien: een slapende hond die met z’n poten trappelt, piepjes maakt of zachtjes blaft in z’n slaap. Dat is geen toeval. Net als mensen gaan honden door verschillende slaapfases, waaronder de REM-slaap, de fase waarin dromen voorkomen. Vooral jonge honden en pups dromen veel, waarschijnlijk omdat ze nog volop nieuwe indrukken verwerken. Wat ze dromen? Niemand weet het zeker, maar wetenschappers vermoeden dat het dagelijkse situaties zijn. Rennen, spelen, achter eenden aan. En misschien een nachtmerrie over een bad.

Ze kunnen beter tellen dan je denkt
Honden snappen natuurlijk geen wiskunde, maar ze hebben wel een verrassend goed gevoel voor aantallen. Ze weten wanneer er iets ontbreekt. Geef ze altijd drie koekjes en dan ineens twee? Grote kans dat ze je aankijken met een blik van “moet dit een grap zijn?” Onderzoekers gebruikten eenvoudige telspelletjes en ontdekten dat honden instinctief reageren als een hoeveelheid anders is dan normaal. Vooral border collies en retrievers blijken stiekem net kleine rekenwonders. Zonder rekenmachine, dat dan weer wel.

De oudste hond ter wereld werd 31 jaar
De gemiddelde hond wordt ergens tussen de 10 en 15 jaar oud, afhankelijk van ras en gezondheid. Maar af en toe duikt er een superhond op die alle statistieken trotseert. Zo werd in 2023 de Portugese hond Bobi officieel erkend als de oudste hond ooit. Hij werd maar liefst 31 jaar en 165 dagen oud. Volgens zijn baasjes at hij nooit hondenbrokken, kreeg hij vooral ‘menselijk’ eten en liep hij los rond op het erf. Wat dat zegt over gezond hondenleven is nog maar de vraag, maar het is in elk geval hoopgevend voor iedereen met een oudere viervoeter.

Honden zijn slimmer dan ze eruitzien (en soms dommer dan je hoopt)
Laat je niet misleiden door die grote ogen en kwijlende tong. Honden zijn ontzettend slim. Ze begrijpen gemiddeld 165 woorden, kunnen simpele opdrachten onthouden en weten wie wel of geen aandacht geeft. Sommige rassen, zoals de border collie of poedel, kunnen zelfs complexe taken leren. Tegelijkertijd… zijn er ook momenten dat ze tegen een glazen deur aanlopen of denken dat je nog steeds die bal vasthoudt die je vijf minuten geleden al hebt gegooid. Maar ach, dat maakt ze alleen maar leuker.