
Wetten zijn er om orde te scheppen in de samenleving, om mensen te beschermen en om duidelijke regels te geven over wat wel en niet mag. Maar soms zijn wetten zo vreemd dat je je afvraagt hoe ze ooit zijn ontstaan – of waarom ze überhaupt nog bestaan. Sommige dateren uit tijden waarin alles anders was, andere zijn bedoeld om hele specifieke situaties aan te pakken die nu alleen nog grappig of absurd lijken.
Toch zijn deze wetten officieel nog steeds van kracht, en in sommige gevallen worden ze zelfs gehandhaafd! Van landen waar je geen kauwgom mag verkopen tot bizarre verboden op varkensnamen of ijsjes in je achterzak – deze lijst laat zien dat juridische logica niet altijd logisch is.
Hieronder vind je tien van de gekste wetten die wereldwijd nog steeds bestaan. Je zult gegarandeerd minstens één keer je wenkbrauwen optrekken!

1. In Singapore is kauwgom verboden
Sinds 1992 is het verkopen van kauwgom in Singapore verboden, tenzij het op doktersvoorschrift is. De wet kwam er omdat de overheid zich ergerde aan kauwgom op straat, op liften, en zelfs op deuren van treinen. Singapore staat bekend om zijn strenge regels, en deze hoort daar zeker bij. Kauwgom uitspugen op straat? Grote kans op een hoge boete!
2. In Zwitserland mag je na 22:00 geen toilet doorspoelen in een flat
Deze opmerkelijke regel is bedoeld om geluidsoverlast in appartementencomplexen te voorkomen. In sommige kantons wordt het doorspoelen van het toilet na tien uur ’s avonds gezien als geluidshinder. Of je nu moet of niet: de Zwitsers stellen hun nachtrust boven sanitaire vrijheid.
3. In Engeland is het illegaal om een postzegel met het hoofd van de monarch ondersteboven te plakken
In het Verenigd Koninkrijk wordt dit beschouwd als een vorm van majesteitsschennis. Omdat het gezicht van de koning(in) op de zegel staat, wordt verkeerd plakken als disrespectvol gezien. Dus: netjes recht plakken, zeker als je geen boete wilt riskeren.
4. In Italië is het op sommige stranden verboden om zandkastelen te bouwen
Zandkastelen? Verboden! Althans, op bepaalde stranden in Italië. De lokale wetgeving wil het uitzicht op zee vrijhouden en beschouwt grote zandconstructies als visuele overlast. Dus als je met je kinderen op vakantie bent: eerst even checken of het mag.
5. In Frankrijk is het verboden om je varken Napoleon te noemen
Een echte klassieker onder de vreemde wetten. In Frankrijk is het illegaal om een varken de naam “Napoleon” te geven, als eerbetoon aan het keizerlijke verleden van het land. Hoewel deze wet zelden wordt toegepast, is ze officieel nog altijd van kracht.
6. In Canada mag je geen grote bedragen betalen met alleen muntgeld
In Canada kun je niet zomaar 100 dollar in stuivers proberen te betalen. De wet legt limieten op aan het gebruik van muntgeld in transacties. Dit om winkeliers te beschermen tegen onpraktische of hinderlijke betalingen. Slim – of juist irritant?
7. In Australië mogen mannen zich op zondagmiddag niet verkleden als vrouw
Een oude wet uit het conservatievere verleden van Australië verbiedt mannen om zich op zondagmiddag als vrouw te kleden. Deze wet komt uit een tijd waarin crossdressing als beledigend of aanstootgevend werd beschouwd. Gelukkig wordt deze wet amper nog gehandhaafd, maar formeel is hij er nog steeds.
8. In Thailand moet je ondergoed dragen als je de straat op gaat
Klinkt als een open deur, maar in Thailand is het wettelijk verplicht om ondergoed te dragen in het openbaar. Hoewel het lastig te controleren is, staat er officieel een boete op het overtreden van deze regel. Dus voor de zekerheid: altijd iets onder je kleding aantrekken.
9. In Duitsland is het verboden om zonder brandstof op de snelweg te stranden
Op de Autobahn met een lege tank? Dan overtreed je de wet. In Duitsland geldt het stilvallen op de snelweg vanwege brandstoftekort als ‘onverantwoord gedrag’, en je kunt er dus een boete voor krijgen. Tanken vóór je op weg gaat is dus letterlijk verplicht.
10. In Alabama is het verboden om een ijsje in je achterzak te stoppen
Een van de vreemdste wetten ter wereld. In Alabama is het illegaal om een ijsje in je achterzak te doen. Deze regel ontstond omdat mensen vroeger zo paarden probeerden te lokken en te stelen – ze liepen het ijsje achterna. Creatief? Zeker. Illegaal? Ook dat.